Wednesday, 3 March 2010

Katak dimusim panas.......pelik tuuuu.......


Salam Wajah-Wajah,Hari pun tengah musim panas tapi pelik banyak betul katak. Selalu katak aktif masa hujan je, rupa-rupanya aktif musim panas jugak. Yela katak kepanasan. Sana lompat, sini lompat entahlah....Donia...donia....

Manusia...Bila tak dapat sesuatu mulalah melompat sana sini, serupa umno jelah. Tapi apa nak heran yang melompat pun majoriti bekas umno. Masuk umno balik apa nak herannya. Otak dah beku dengan umno tu beku juga. Keris dah karat besi (karat emas boleh dijual) nak buat macam mana, biarkan.....

Malam tadi tengok hujah, ada Prof ke Dr ke entahlah dari UUM rasanya kata PAS dalam keadaan tertekan. Aku pun tak tau apa yang tertekan. Kalau tidur kena "tekan" adalah. Tekanan kerja adalah. Tapi aku tengok dia macam orang dalam tekanan masa membalas hujah Prof Agus je aku tengok.

Sekarang ni apa yang penting PAS perlu kuatkan jemaah, kuatkan parti, kuatkan kepimpinan, bersatu demi Islam, atas nama Islam (BUKAN atas nama Melayu). Bila Islam kuat Kita akan Kuat.


Wehdah.....Wehdah.....Islamiyah


---------------------------------------------------------------------------------


Terjah jer beb ! - Orang 'kulaan' keluar PKR jadi Bebas ! (update)


Sumber : politikbanjar.blogspot.com


Musim tinggalkan parti. Hari ini keluar lagi. Orang 'kulaan' pulak. Ahli Parlimen Bagan Serai tinggalkan 'talak' kepada PKR. Hj. Mohsin Fazli Shamsuri isytihar jadi calon Bebas.
Ahli Parlimen tu beb ! Tan Kuda sah geleng kepala. Bagan Saraiii..Bagan Saraii...! Pun barai ! Hadoiyyy..! Buat Haji Mohsin, " andika..wanikah handak babulik mahadap pengundi.., jangan ada yang manimpass..kalukoo...pagat misai ! " .
Beliau antara yang gagal hadir ketika Menolak Bajet Najib pada Disember tahun lalu. Teringat kata Greenboc di blog beliau suatu masa, katanya " mereka-mereka ini perlu bertanggungjawab menjelaskan kepada para penyokong mereka sebelum mereka dihumban keluar dari parlimen di dalam pilihanraya akan datang..".


Kronologi :
1. Bayan Baru ke Penanti (20 minit perjalanan dgn keter Made In Malaysia)

2. Penanti ke Nibong Tebal (30 minit perjalanan ikut Highway PLUS - pun pakai keter Made in Malaysia, bukan BMW macam sapa tu yg minta PKR tolong bayaq ?)

3. Nibong Tebal ke Bagan Serai (20 minit perjalanan ikut jalan lama(main road) pakai keter Made In Malaysia juga).

(*) Lepas ni boleh dapat agak tak, MP atau Adun mana pulak yang nak keluar PKR ? Clue - 30 minit perjalanan dari destinasi terakhir..???
Guris hati kulaan ? Yaa..betul lah..hati 'kulaan'ku terguris dan digores..!!

____________________


Catatan oleh : Elbaritii (link)
Apa yang berlaku dalam PKR tidak mengejutkan pimpinan PR, blogger PR dan penyokong kuat PR. Mungkin lagi ramai yang keluar dari PKR lebih melegakan mereka yang beranggapan itulah "tathir" atau pembersihan yang dibuat oleh ?

Lagi ramai keluar bermakna sudah tidak ramai lagi yang kekal dalam PKR untuk membuat onar dan busuk. Lebih memudahkan gerak kerja PKR. Eh, begitukah kita berfikir?

Atau itulah pembuktian bahawa PKR penuh dengan onar dan busuk? Bahawa sebenarnya ramai yang bersama PKR memasang kepentingan diri dan kroni. Sudah terhalang mendapatkan habuan, kekasih lama dikejar semula?

Walau apapun yang ditafsirkan, bagi rakyat umum, ia membuktikan Umno lebih baik berbanding PKR. Rakyat umum yang saya maksudkan adalah rakyat teramai yang tidak mendapat akses kepada maklumat alternatif selain perdana. Tiada istilah tathir bagi mereka. Tiada istilah dibeli atau takut terjual. Apa yang mereka tahu, "wow, Umno bertambah kuat dan dipuji oleh orang-orang kuat PKR dulu-dulu"!

Jika keadaan begini berterusan, mampukah PKR menggapai lagi kemenangan yang besar seperti pilihanraya lalu, untuk yang mendatang? Apa kekuatan mereka selepas ini? Dulu mereka kuat dengan kekuatan Anwar dan kelemahan Pak Lah. Kini mereka semakin lemah dengan kelemahan Anwar dan PKR dan kekuatan Najib. Pola yang jelas, Najib mula meraih popular dan Anwar menjadi bahan kajian dan luahan kedai kopi. Jika tidak semua, seorang dua tentu percaya kerja buat Anwar bagai yang dituduh di mahkamah, biarpun itu dosa besar qazaf.

Nampaknya, semuanya semakin sampai ke persimpangan. Simpang yang dulunya PAS ada kekuatan sendiri untuk memilih. Tetapi kini, sukar PAS membuat tekad, kerana azam-azam dalam PAS terlalu berselerak dan banyak. Banyak perkara akan membawa kepada keadaan belum tentu dalam PR. Ini perlu menjadi iktibar kepada SEMUA parti, khususnya PAS untuk melihat semula tapak-tapak asas di kubu sendiri dan mulakan perkemas sisi taklidinya.

Janganlah lagi berpaut di dahan yang rapuh, kelak akan jatuh jua, walaupun rapuh itu asalnya jati yang matang. Kalau sudah nampak rapuh, kembalilah ke pangkal. Bolehkah kita membaca...ada unsur tathir dalam diri PAS, bukan membuang busuk dari parti, tetapi membersihkan diri yang terpalit dedalu parasit yang melemahkan jati diri.

Politik penuh dengan seni. Seni itu termasuk mengenal musuh diri dan menjadikan musuh sebagai kawan diri tika perlu sahaja. Mempercayai orang sendiri adalah seni asas. Kalau ini pun tidak lepas, susahlah PAS.

No comments: