Monday, 1 March 2010

Dr Mohd Asri dihalang JAIP

Salam Wajah-wajah,


Pada hari sabtu baru ini Dr Mohd Asri, bekas mufti Perlis dijemput untuk berforum tentang Undang-undang Syariah oleh Jawatankuasa Surau Ar-Raudah Pelindung Beserah, kuantan. Alhamdulillah ramai yang datang kerana semalamnya ceramah Abg mat Sabu di Sungai Ular. Pagi sebelumnya ada pemeriksaan kesihatan percuma.


Menjelang malamnya program lancar, namun kedatangan pihaj JAIP dengan pasukan penguatkuasa cuba menghalang Dr Mohd Asri dari berforum. Selepas berunding Dr Asri hanya boleh berforum tanpa menyentuh isu Agama Islam. Tanpa menyentuh isu Agama Islam? Ini memang arahan tak masuk akal. Beliau dihalang oleh JAIP atas arahan Pejabat Mufti Pahang. Kenapa jadi Begini? Saya sendiri tak paham.Peguam Fadli dan Ustaz Nasruddin Tantawi.Ustaz Din Mengatakan Sesuatu Pada Dr Asri.Dr Azhar Yaakop.


Dr Asri pun duduk di kerusi forum, tak sampai setengah jam selepas berucap sedikit beliau pun angkat kaki. Pengerusi malam itu Peguam Fadli dari Rompin memujuknya tunggu sekejap, juga Ustaz Nasruddin Tantawi. Dalam Masa sama Dr Azhar Yaakop sedang berucap. Setelah turun dia luahkan kekecewaannya kerana dia dijemput tapi dihalang JAIP dari menyentuh isu Agama. Apa gunanya?


Persoalannya kenapa Mufti Pahang takut sangat dengan Dr Asri? Kenapa mesti halang beliau berforum? Dr Asri bukan berkuliah atau beri ceramah. Ini kerana surat yang dihantar ke JAIP dari mufti Pahang, salinannya ada kami tengok. Beliau seperti tidak senang dengan kehadiran Dr Asri. Sungguh benar tak paham. Sepatutnya orang Agamawan lebih tahu mana pokok persoalan yang penting dan tak penting. Kalau kita tak sependapat dengan Dr Asri tidak mengapalah. Dr Asri bukan Sesat.


Dr Asri Bekas Mufti, Pensyarah Di USM dan ada rancangan sendiri di Astro rangkaian OASIS. Beliau tidak berparti, bukan penyokong mana-mana parti. Pengikutnya dikalangan orang parti kerajaan, parti pembangkang dan tidak berparti. TPM dan PM pernah bersama beliau dalam program bersama beliau. TGNA dan kerajaan Kelantan kerap menjemput beliau. Jadi, Apa masalahnya.


HURU HARA majlis malam tu. Sampai Ustaz Nasruddin, Peguam Fadli dan Dr Azhar meluahkan kekecewaan masing-masing sampai saya tengok dah tak macam forum, jadi ceramah umum. Kecewa masing-masing dengan sikap Jabatan Agama.Kecewa Dr Asri di layan sebegitu rupa oleh JAIP.


Untuk pengetahuan semua, banyak pendapat Dr Asri saya tak setuju tapi apa salahnya kita berdialog. Islam meraikan pelbagai pendapat asal tak lari dari aqidah dan syariat. Sibuk nak halang orang Agama bercakap tapi tak nak bersihkan Bandar Kuantan dari maksiat sampai orang luar cakap Kuantan Hatyai pantai timur. Kecewa lagi saya dengan Jabatan Agama. Kecewa dengan Mufti Pahang.


Insyaallah kita akan jemput Dr Asri dan PAS akan sediakan platform untuk beliau berforum. Kita Tunggu.


Cakap tak boleh ambik gambar pun jadi.


1 comment:

FeRuM said...

isk ape lahh jaip...suh wat ceramah bnyak xmau...bile org nak wat xbg plak...
erm...bile kes buang anak bnyak cmne??
malu aku jd org pahang....